Cara-cara untuk listing barang untuk dijual di eBay

Biasanya selepas selesai daftar eBay dan Payoneer lepas tu eBay pon dah suspend dan verify akaun. Kami tidak buat listing eBay terus. Biarkan dulu akaun tu dalam dua hari baru buat listing eBay yang pertama. 

Lepas tu tu dalam 2 hari buat pula listing kedua. eBay pun permainan lain dengan shopee and lazada dimana jika buat akaun terus boleh jual banyak. Ini ikut pengalaman kami. 

Jika akaun baru tu sudah verify, kemudian terus buat banyak listing biasanya akan ada masalah. Kemungkinan besar ianya akan kena suspend. Dan lagi satu untuk listing pertama jangan buat listing barang makanan ataupun listing barang yang boleh masuk mulut macam susu, ubatan. 

Biasanya kami jual makanan selepas akaun tu 2 bulan selepas buat listing yang pertama. 

Takde feedback pun takpe kalau nak buat listing. Tak perlu tunggu untuk beli feedback baru buat listing. Ramai dah student saya yang buat listing dengan feedback kosong dan berjaya membuat jualan.

Interface eBay sentiasa berubah. Ada yang kami tunjukkan disini , mungkin berbeza sedikit dari paparan eBay anda. Kalau hendak jual di ebBay USA, kena list kan barang di ebay.com, kalau  dan kalau hendak jual di ebay Australia jual di eBay.com.au

Cara-cara untuk list ataupun menjual di ebay adalah masuk ke eBay.com

Klik “sell”

Klik browse categories

Boleh tengok seller lain buat kategori apa. Follow kategori seller yang korang dah buat kajian itu ataupun tukar kategori yang lain mengikut kesesuaian

Title : Isikan tajuk barang yang nak dijual

SKU : Kalau nak letak SKU isikan disini. Biasanya biarkan kosong sahaja.

Condition : Pilih samada New ataupun used

 

Letakkan gambar barang yang hendak dijual disini

Item description. Masukkan detail tentang produk yang hendak dijual. Katakan nak jual fumakila, tuliskan sahaja apa yang ada dalam kotak macam kat bawah 

Direction of use
Off-label use is an offence under the Pesticides Act 1974


1) Remove one mat bla bla bal

Tulis je balik apa yang ada dalam kotak. Ataupun tulis apa-apa keterangan produk yang anda nak jual tu. 

Selling details

1. Format : Pilih fixed price. Jika nak jual secar lelongan pilih auction. 

2. Price : Letakkan harga. 

3. Best offer : Tandakan

4. Quantity : Kalau akaun baru letakkan satu sahaja. 

5. Private listing : Kalau barang terjual dan buyer itu memberi feedback, orang lain tidak boleh tahu barang apa yang terjual di feedback. Ini serba sedikit boleh mengurangkan kompetitor spy barang anda terjual.

6. Payment option : Tickkan seperti gambar

 

Ikut seperti dibawah

Shipping details

1. Domestic shipping : Pilih flat same cost to all buyers

2. Servive : Kalau guna express shipping macam DHL Express or Fedex pilih Expedited shipping form outside USA (1 to 4 business days). Kalau guna normal shipping macam Singpost ataupun DHL eCommerce pilih Economy shipping from outisde US. 

Cost : masukkan kos shipping. Kalau buat free shipping, tick kan sahaja. 

3. Handling time : Berapa lama barang anda boleh hantar. Kalau beli barang dari Shopee dan tak konfiden barang cepat sampai pilih sahaja 5 hari. Dalam contoh ni pilih 2 hari. 

4. International shipping : Kalau taknak hantar ke negara selain usa pilih no international shipping. Dalam contoh ni nak hantar ke negara Canada, UK, Japan dan Australia. 

5. Cost : masukkan kos shipping ke negara yang anda pilih ni. Servis apa yang anda guna pun perlu dipilih

1. Exclude shipping location : Yang ni boleh edit taknak hantar ke negara mana. Biasanya kami tak hantar ke banyak negara. Ramai seller Malaysia yang exclude Malaysia juga kerana hanya target ke luar negara. Dan bagi newbie mereka tak jumpa barang yang dijual melainkan dah tahu seperti chapter spy seller

2. Volume pricing : Kalau buyer beli 2 unit akan dapat diskaun 4%. Terpulang jika anda ingin tawarkan ini.

3. Fees : Pastikan tiada fees perlu dibayar disini. Jika ada fees semak balik sebab apa melainkan memang startegi anda untuk guna features tambahan.

4. List item : Klik sini

Tahniah sudah berjaya buat listing di eBay.

Klik List item. Caj ebay untuk listing ini adalah $0.00 USD bermakna percuma. Untuk yang baru, tak perlu ambil feature tambahan ebay. .

Tahniah. Sudah berjaya buat listing. 

Ada Pertanyaan?

Sekiranya anda kurang faham atau ada pertanyaan yang berkaitan, mohon hubungi kami beserta soalan yang lengkap untuk memudahkan kami memahami soalan dan seterusnya memberikan jawapan yang terbaik